Tanácsadás

Csecsemőtanácsadás ideje : kedd 13:00-15:00

Mikor kell megjelenni a tanácsadáson?

A babák fejlődését problémamentes esetben is rendszeres időközökben ellenőrizni kell.
Az első félévben havonta, ezt követően 3, majd 6 havonta, két éves kortól évente  célszerű megjelenni a vizsgálatokon. Természetesen a gyermek állapotától, az időközben észlelt problémáktól, a szülők észrevételeitől függően ezek az időpontok rugalmasan változhatnak.
Gyakorlatomban a tanácsadás végén mindig megbeszéljük a soronkövetkező találkozás időpontját.

Mi történik a tanácsadáson?

– általános fizikális vizsgálat
– a növekedés ütemének ellenőrzése
– táplálási tanácsok /anyatej, tápszer, hozzátáplálás, elválasztás/
– a csecsemő mozgásának, értelmi képességeinek, érzelmi állapotának nyomonkövetése
– a kötelező és az ajánlott védőoltások megbeszélése, beadása
– ápolási tanácsok /fürdés, öltöztetés, levegőzés, bőrápolás, napirend stb./
– tápszer-, ápolási-, valamint az ajánlott oltóanyag-receptek felírása

Mit hozzanak magukkal?

– egészségügyi kiskönyv és oltási könyv
– két darab tiszta textil pelenka
– a baba kedvenc játéka, cumija, amivel megnyugtatható
– az esetlegesen következő ajánlott oltóanyag hűtőtáskában
– Rotavírus elleni oltás beadásához kiskanál
– eldobható pelenka, popsitörlő
– Nagyon szerencsés és a gyakorlatban jól működik, ha a szülők az előző találkozásunk óta eltelt időben felmerülő kérdéseikről, észrevételeikről egy listát vezetnek és azt is magukkal hozzák!

Kötelező és ajánlott védőoltások, oltási naptár

Magyarországon a kötelező védőoltások rendszere központilag szabályozott, az oltási naptárról a www.vacsatc.hu oldalon tájékozódhat.

Köszönhetően a jól megszervezett védőnői hálózatnak, a gyermekalapellátásnak, hazánkban a védőoltásokkal megelőzhető fertőző megbetegedések aránya a környező országokéhoz viszonyítva is kiemelkedően jó!
Ahhoz, hogy ez továbbra is fenntartható legyen, számítok együttműködésükre!

A fertőző betegségek elleni küzdelemben ajánlott védőoltások is rendelkezésünkre állnak.
A csecsemő- és kisgyermekkorban leggyakrabban a következő oltásokat javasoljuk: Rotavirus, agyhártyagyulladást okozó Meningococcus, bárányhimlő, kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás, fertőző májgyulladás, influenza elleni oltások. 2019. szeptembertől kezdődően a bárányhimlő elleni oltás is a kötelező (így ingyenes) védőoltások közé tartozik, az érintett korosztály számára. Ezeket 13 és 16 hónapos korban kapják a kisdedek.

Távoli országokba történő utazás esetén egyéb speciális oltások beadása is megfontolandó./
Ezeknek megbeszélése, kérés esetén a receptek felírása is a tanácsadáson történik.

A tanácsadáson az egészséges csecsemők és hat év alatti gyermekek gondozása történik. A fertőzések átadásának elkerülése végett fontos, hogy lázas, hurutos gyermekkel ne jöjjenek, őket a tanácsadást követő betegrendelésre hozzák!!!
Mivel a tanácsadást követően 15 órakor kezdődik a betegrendelés, kérem, hogy egészséges kisbabájukkal legkésőbb 14:30-ig jelentkezzenek a tanácsadáson!

Az oltás okozta fájdalom csillapítása

A fájdalom csillapításához elsődlegesen fontos a támogató szülői hozzáállás,  vagyis az, hogy az édesanya/édesapa megnyugtató jelenlétével, szavaival, simogatásával biztonságot és nyugalmat sugározzon a kisbaba felé.

Napjainkban a bőrfelület helyi érzéstelenítésére is van lehetőség, Emla kenőcs formájában. A készítmény a magyarországi gyógyszertárakban jelenleg még nem kapható, de be lehet szerezni interneten keresztüli megrendeléssel, illetve kapható Ausztriában, recept nélkül. A kenőcsöt egy-másfél órával az oltás beadása előtt, még otthon kell felhelyezni, amennyiben ilyet szeretnének alkalmazni, a védőoltás helyéről megelőzően kérdezzenek meg engem, vagy asszisztensnőmet!

A védőoltás beadása a jelzett kenőcs nélkül sem okoz jelentős fájdalmat, sőt,  előfordul, hogy a csecsemő észre sem veszi, amennyiben nyugodt a környezete és eltereljük a figyelmét.